Лидер десног центра Клаус Јоанис прогласио је победу на председничким изборима у Румунији, након што је његов противкандидат, премијер Виктор Понта признао пораз.

Честитку новом председнику Румуније упутио је председник СПО Вук Драшковић, истичићу да верује у наставак добрих односа између Србије и Румуније и у још снажнију подршку Румуније учлањењу Србије у Европску унију.

Драшковић је подсетио на успешну сарадњу СПО и ПДЛ и ПНЛ, странака десног центра у Румунији, које су кандидовале Клауса Јоаниса, изражавајући уверење да ће се контакти интензивирати и да ће ускоро доћи до сусрета у Србији представника СПО и ових странака.

"Победили смо", написао је на свом Фејсбук налогу Јоанис (55). "Захваљујући вама, почиње раздобље нове Румуније. Румунија какву желимо није земља сукоба или освете", истакао је Јоанис.

Нешто раније, Понта - који је важио за фаворита - признао је пораз и честитао свом конзервативном противкандидату.

Како преноси АП, у Букурешту се окупило око 15.000 људи да би прославили пораз Виктора Понте.

Понта је у првом кругу председничких избора 2. новембра убедљиво победио Јоаниса

Од 14 кандидата, колико их је учествовало у првом кругу председничких избора, Понта је освојио нешто више од 40 одсто гласова, док је Јоанису припало 30,5 одсто гласова.

У Румунији, иако премијер има извршна овлашћења, председник именује премијера, судије, тужиоце, шефове обавештајних служби, а може и да заустави владине предлоге.