Главни одбор СПО закључио је данас да чланство Србије у ЕУ нема разумну алтернативу и да је, због тога, неопходно из садашњег Устава уклонити све антиевропске одредбе и, што пре, без признавања косовске независности, постићи споразум о свестраној сарадњи наше државе са Косовом.

Уставнe променe и „унутрашњи дијалог“ о Косову, на који је позвао Председник Србије, требало би да буду најшира демократска расправа о трагању за најбољим стратешким одлукама по нашу државу и народ, одлукама утемељеним на географској, геополитичкој, економској, развојној, демократској и демографској стварности, а не на средњевековним еповима и митовима или на лажној и опасној пропаганди да су Европа и Запад антиправославни и антисрпски.

Главни одбор СПО сматра да ће применом свега већ договореног Бриселским споразумом бити створени услови за постизање договора о пуној сарадњи Србије са Косовом. Тај договор мора да једнако уважава и вољу доминирајуће албанске већине и вољу и право српског народа на слободан и безбедан живот на тој територији, као и да његова историјска и религијска баштина буду заштићене у складу са највишим европским стандардима.