Народни посланик Александар Чотрић посетио је 31. јула у Панчеву седиште Националног савета македонске националне заједнице у Републици Србији и у срдачном сусрету са члановима Савета разговарао је о односима Србије и Северне Македонији и положају српске мањине у суседној земљи и македонске мањине у нашој.

Чотрић је изразио посебно задовољство што је Скупштина Србије недавно ратификовала споразум две земље о заједничкој граничној и царинској контроли на прелазима Прешево и Табановце, што ће омогућити знатно бржи прелазак границе за путнике, возила и робу. "Србија и Северна Македонија су прве две земље Западног Балкана које су потписале такав споразум", указао је Чотрић.

Он је поздравио и потписивање споразума између Србије и Северне Македоније о прекограничној сарадњи, што ће Европска унија из ИПА фондова финансирати са три и по милиона евра, а што ће допринети развоју инфраструктуре, туризма, енергетике и привреде у Пчињском и Јабланичком округу и североисточном и Скопском региону Северне Македоније. То је, по Чотрићевим речима, први такав пројекат између две суседне државе који подржава Европска унија.

Чотрић је са задовољством прихватио позив Борчета Величковског, председника Савета и Виктора Шећеровског, директора Македонског информативног и издавачког центра да буде гост 2. августа у Јабуци код Панчева, на обележавању Илиндена, националног празника македонског народа.

Посланик Чотрић је дао и интервју за лист "Македонска виделина", који ће бити објављен у следећем броју овог месечника на македонском језику у Србији.